Eksploatacja piły tarczowej, ostrzenie i odpylanie

Piły posiadają różne prowadnice. Są specjalne zestawy cienkich prowadnic, które mogą zapewnić pile wystarczającą sztywność w trakcie cięcia. Piły tarczowe służą przede wszystkim do cięcia drewna. Są to piły, które posiadają zakrzywione ząbki różnej długości w zależności od tego, jaką grubość będzie miał cięty materiał.

Cechy charakterystyczne dobrej piły tarczowej do cięcia drewna

piła tarczowa do drewna stołowa globusJakość cięcia uzyskiwana jest właśnie przez dobór odpowiednich zębów – ich zakrzywienia, wielkości, odległości między nimi, nachodzenia na siebie. Jeśli narzędzie jakim jest piła tarczowa będzie prawidłowo eksploatowane, to można być pewnym, że zużycie będzie niewielkie. Zaokrąglenie ostrza nie powinno przekraczać 0,2 mm w pile tarczowej. Dzięki temu ostrze nie będzie przeciążone. Jeśli ostrze zostanie stępione to praca na takim urządzeniu jest nie tylko niebezpieczna, ale też znacznie bardziej kosztowna. Taka piła tarczowa do drewna stołowa globus nadaje się oczywiście do ostrzenia. Wtedy klin należy umieścić pod odpowiednim kątem do linii cięcia. Warto zapewnić też dobre odpylenie z urządzenia, bo dzięki temu również można znacznie zwiększyć żywotność piły. Przed każdym użyciem warto dokładnie naostrzyć piłę. Dzięki temu nie będzie żadnych problemów w trakcie cięcia. W przypadku cięcia suchej tarcicy, warto korzystać z pił tarczowych, które posiadają dodatkowo ograniczniki posuwu. Takie ograniczniki zabezpieczają przed wypadającymi sękami.

Cięcie nie może posiadać wyrwań oraz śladów ząbkowania. Dobre cięcie musi być stabilne wymiarowo i oczywiście szybkie. Jeśli chodzi o najczęściej pojawiające się problemy, które dotyczą pił tarczowych, to związane są one z żywotnością pił, ich przegrzewaniem, przypaleniem korpusu, krzywieniem się piły oraz jej falowaniem w trakcie cięcia, hałasem, uszkodzeniem uzębienia piły.