Rodzaje opakowań do gastronomii

Tańcz i ruszaj się w rytmie wiedzy

Rodzaje opakowań do gastronomii

Restauracje prowadzą przeważnie działalność na miejscu i wydają dania, które klienci spożywają na terenie lokalu. Jednak są też gastronomie, które oferują głównie dania na wynos, wymagające odpowiednich opakowań nadających się do transportu.

Z czego są wykonane jednorazowe pojemniki?

opakowania jednorazowe do gastronomiiKlienci z różnych przyczyn kupują gotowe dania na wynos, które spożywają na ławce w parku, w drodze do domu czy dopiero będąc w nim. Można też zamówić telefonicznie lub przez internet potrawy w wybranej restauracji, które dostawca nam przywiezie pod same drzwi. Restauracje w tym celu wykorzystują opakowania jednorazowe do gastronomii, które mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze są plastikowe pudełka o różnej grubości i wielkości, które mogą być wykorzystywane do przechowywania wyrobów cukierniczych. Pojemniki ze styropianu mogą być stosowane do dań obiadowych. Mogą mieć w środku praktyczną podziałkę dwu, trzy lub czterodzielną, aby odpowiednio posegregować poszczególne składniki dania. Innym rodzajem jednorazowych opakowań są tekturowe pudełka, które najczęściej kojarzymy z pizzą. Nowością na rynku są opakowania jednorazowe wykonane w całości z trzciny cukrowej. Ich zaletą jest fakt, że rozkładają się w przyrodzie w ciągu dziewięćdziesięciu dni i nie zalegają na śmietniskach. Takie opakowania są wytrzymałe, odporne na wysokie i niskie temperatury i można je stosować do dań stałych, wodnych i oleistych. Co najważniejsze, nie przemakają i nie wpływają na smak serwowanych w nich potraw.

Powoli się odchodzi od plastikowych i styropianowych opakowań jednorazowych, ponieważ zanieczyszczają środowisko. Cena jednego opakowania to koszt od kilku do kilkudziesięciu groszy dla przedsiębiorcy, a klient ten koszt ma wliczony w zamówienie.