Początek produkcji kiszonek

 

Sprzedaż kiszonek to pomysł na wykorzystanie odpadów po skoszeniu zbóż. Jeszcze dwadzieścia lat temu tworzono z tych odpadów słomę w kostkach, lecz kiszonki okazały się dużo lepsze, ze względu na cenę, wygodną możliwość przewozu oraz pozytywny wpływ na rolnictwo proekologiczne. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad rozpoczęciem produkcji kiszonek?

Jak rozpocząć produkcję kiszonek

folie do kiszonekNajważniejsze jest abyś wiedział ile masz do dyspozycji pól. W ten sposób możesz mniej więcej określić ile potrzebujesz materiału do produkcji. Tym materiałem są folie do kiszonek, które musisz dobrać naprawdę starannie. Najlepszym pomysłem będzie sprawdzenie stanu wilgotności pozostałej słomy. Oczywiście jeśli jest ona wilgotna, to żaden problem. Kupując odpowiednią folię przyśpieszy to naturalne procesy zachodzące wewnątrz kiszonki. Kiedy będziesz w sklepie z artykułami rolniczymi, to musisz przyjrzeć się przepuszczalności powietrza. Każdy producent ma obowiązek zamieścić informację na ten temat. Wybieraj takie, które będą przepuszczać tlen i wilgoć w okolicach dziesięciu procent. Jest to zupełnie wystarczające, aby wprowadzić w ruch bakterie. Będą działały o wiele szybciej, przez co Twój produkt będzie nadawał się do sprzedaży nawet o dwa tygodnie wcześniej. W tym okresie cena kiszonek jest najwyższa. A ile powinna kosztować folia? Wybieraj takie do dziesięciu złotych za metr kwadratowy. Cena ta świadczy o wystarczającej jakości produktu.

Wybór folii to podstawa, jeśli chodzi o szybką i skuteczną produkcję kiszonek. Najlepiej wybierać takie o zrównoważonej cenie, ponieważ zyskujemy dzięki temu obopólne korzyści. Kiszonki powstają szybko oraz są dobrej jakości, a rolnik nie musi wydawać dużej ilości pieniędzy. Szczególnie polecam robienie zakupów w hurtowniach internetowych, ponieważ cena jest bardzo atrakcyjna.